Mēness kalendārs dārzkopjiem. Veidošanas principi.

Zemkopība vienmēr ir bijusi atkarīga no dabas untumiem. Pašlaik, pateicoties zinātnes un tehnikas sasniegumiem, un tehnoloģiju attīstībai šī atkarība ir mazinājusies. Kultūraugi kļuvuši ražīgāki, izstrādātas tehnoloģijas un līdzekļi, kā augus barot un stimulēt to augšanu, kā arī pasargāt no slimībām un kaitēkļiem. Taču arvien biežāk skan jautājums: Cik vērtīga ir šādi audzētā pārtika? Kāpēc pārtikušo valstu iedzīvotāji cieš no tukluma un alerģijas, bērniem arvien grūtāk koncentrēties un mācīties? „Zaļi" un dumpīgi domājošie vērš uzmanību uz pārtiku un tās izaudzēšanas veidiem. Izskan aicinājums atgriezties pie dabiskām audzēšanas metodēm, iztikt bez sintētiskajiem minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem. Taču praksē tas nemaz tik labi neizdotas. Daudzi entuziasti dziļi vīlušies atmet domu par nodarbošanos ar lauksaimniecību, citi atgriežas pie zinātnes un tehnikas sasniegumiem. Paliek vēl trešie, kuri meklē iespēju kā sadzīvot ar dabu.

Ja nav iespēju izmantot jaudīgu tehniku, minerālmēslus un sintētiskos augu aizsardzības līdzekļus, tad jāmeklē visas iespējas, kā atvieglot smagos zemkopības darbus un nosargāt ražu. Jāmeklē sakarības un palīgi kā uz Zemes, tā Kosmosā. Zemnieki arvien ir zinājuši, ka no Mēness stāvokļa ir atkarīga veiksme augsnes apstrādē, kultūraugu audzēšanā, lopu kaušanā un citos darbos. Šīs zināšanas tika nodotas no paaudzes uz paaudzi. Ir bijuši cilvēki, kas pētījuši kosmisko spēku ietekmi uz augiem. Mēness ietekmi uz augiem pagājušā gadsimta 20-tajos gados pierādīja zinātnieks un filozofs, antropozofijas pamatlicējs Rūdolfs Šteiners. Viņš arī noformulēja biodinamiskās lauksaimniecības būtību un garīgās pasaules ietekmi uz lauksaimniecību. Pētījumi iedvesmoja viņa skolnieku Franci Rulni, kurš, pamatojoties uz gūtajām atziņām, iepriekš aprēķināja sējai labvēlīgās dienas.

Savukārt, pagājuša gadsimta vidū stafeti pārņēma lauksaimniece Marija Tūna , kas vairāk kā 50 gadus pētījusi kosmosa ritmu un debess spīdekļu konstelāciju ietekmi uz augiem, augsnes procesiem un kukaiņu dzīvi. Pirmo viņas sastādīto sējas kalendāru publicēja 1963. gadā. Viņas pētījumi balstīti uz praktiskiem novērojumiem un izmēģinājumiem. Balstoties uz šo pieredzi, sadarbībā ar astronomiem, kuri veic aprēķinus par zvaigžņu un planētu kustību, Marija Tūna un viņas dēls Mattiass (biškopis) katru gadu sagatavo biodinamisko sējas kalendāru, kurš ir populārs visā pasaulē to lauksaimnieku un dārzkopju vidū, kas izvēlējušies saimniekot ar bioloģiskās un biodinamiskās lauksaimniecības metodēm. Kalendārs šobrīd tiek tulkots 18 pasaules valodās. Tiek sagatavoti izdevumi Ziemeļamerikai un Austrālijai.

Kalendārā tiek izmantoti astronomiskie dati par Saules, Mēness un citu planētu kustību un to izvietojumu attiecībā pret 12 zodiaka zvaigznājiem. Saules ceļš cauri šiem zvaigznājiem ir gada garumā, to sauc par ekliptiku. Mēness riņķodams ap Zemi šo ceļu veic mēneša laikā. Tā kā zvaigznāju lielumi ir dažādi, Mēness apriņķodams zemi, tajos uzturas atšķirīgu dienu skaitu, aptuveni 2 līdz 3 diennaktis. Mēness ceļš cauri zodiaka zvaigznājiem nesakrīt ar astroloģisko zodiaku, kas tiek veidots pēc citiem principiem. Ir atšķirības arī ar citu astronomu aprēķināto Mēness ceļu zodiaka joslā, jo Tūnas kalendāram astronomiskā informācija tiek sagatavota pēc senas metodikas, kas balstās uz Mēness faktisko stāvokli attiecībā uz zvaigznājiem. Pēc Tūnas novērojumiem augi reaģē tieši uz šīm sakarībām. Seno zemkopju rīcībā arī nebija jutīgu teleskopu, nācās vien paļauties uz paša redzi un vienkāršām iekārtām. Zvaigznāju apzīmēšanai tiek izmantoti astroloģiskie simboli.

Augu attīstību nosaka četri elementi- zeme, ūdens, gaisma un siltums. Zemē notiek sēklu dīgšana, kam nepieciešams ūdens, augs tiecas uz gaismu, augļu veidošanai un nobriešanai nepieciešams siltums. Marija Tūna novēroja noteiktu zvaigznāju ietekmi uz dēstītiem vai sētiem augiem un atklāja kopsakarību, ka trīs konkrēti zvaigznāji līdzīgi ietekmē augus. Šos zvaigznājus attēlo ar vienādmalu trīsstūriem un dēvē par trigoniem. Veidojas 4 trigoni ar atšķirīgām īpašībām un ietekmi.

Vērsis, Jaunava un Mežāzis veido trigonu, kur valdošais elements ir zeme, tās ir Sakņu dienas. Laiks tajās parasti ir vēss, bieži novērojamas salnas. Piemērots laiks augsnes apstrādei, sakņaugu sēšanai un stādīšanai, kā arī novākšanai. Dilstošā mēnesī labas dienas dažādu dārza būvju un celiņu veidošanai, nogāžu nostiprināšanai. Piemērots laiks komposta kaudžu iekārtošanai un komposta tālākai apsaimniekošanai.

Dvīņi, Svari un Ūdensvīrs veido trigonu, kur valdošais elements ir gaisma, tās ir Ziedu dienas. Laiks tajās mēdz būt silts un saulains. Sēj un stāda augus, kuru galvenā vērtība ir ziedi. Šajās dienās grieztie ziedi labi smaržo un ilgi saglabājas svaigi, savukārt, floristikas materiāli labi žūst un saglabā krāsas, aromātiskas ir arī drogas un garšaugi, labi izdodas pirtsslotas. Izdodas ievārījumi, maizes un konditorejas izstrādājumi, piena pārstrādes produkti, labi izdodas produktu skābēšana.

Vēzis, Skorpions un Zivis veido trigonu, kur valdošais elements ir ūdens, tās ir Lapu dienas. Šajās dienās nokrišņu iespējamība ir vislielākā, parasti tās ir mitras un miglainas. Piemērotas lapu dārzeņu un zāles sēšanai. Ja vajadzīgs, lai dzīvžogs vai zālājs ātri ataugtu un sakuplotu, tad apgriešana un appļaušana jāveic šajās dienās. Ar augļu koku un krūmu apgriešanu lapu dienās gan jābūt uzmanīgiem, to vēlams veikt tikai dilstošā mēnesī. Vislabākās dienas augu laistīšanai un mēslošanai. Labi apsakņojas šajās dienās iegūtie lapainie spraudeņi. Dārzeņus un augļus vāc tikai tūlītējai lietošanai, tā kā tajos ir daudz ūdens tie slikti glabāsies un ātri sabojāsies.

Auns, Lauva un Strēlnieks veido trigonu, kur valdošais elements ir siltums, tās ir Augļu un sēklu dienas. Tajās lielākoties ir silts un saulains laiks. Piemērots augļaugu un augļu dārzeņu sēšanai un stādīšanai. Droši var vākt visu augu sēklas un augļus glabāšanai un tālākai pavairošanai. Labas dienas augļu koku kopšanai un potēšanai. Labi izdosies ievārījumi un skābējumi, maize un konditorejas izstrādājumi, piena pārstrādes produkti. Dilstoša Mēness laikā var taisīt sētas, celt dārza būves, nostiprināt nogāzes un iekārtot celiņus.

Tā kā kosmosā viss atrodas nepārtrauktā kustībā, tad ir arī citas iepriekš aprēķināmas un arī neparedzamas parādības, kuras tieši vai netieši ietekmē norises uz Zemes. Mēness, Saules un citu planētu aptumsumi un atrašanās opozīcijā. Augošs un dilstošs Mēness, tā atrašanās attālums no Zemes. Mēness un Zemes orbītu krustošanās ko sauc par Mēness mezglu dienām. Ja balstoties uz novērojumiem konstatēts, ka kāda parādība augus un citus organismus ietekmē nelabvēlīgi, tad kalendārā tās atzīmētas kā nelabvēlīgās dienas. Tajās nav vēlams neko sēt un stādīt, vākt ražu, kā arī ieteicams ierobežot kopšanas darbus. Taču tās var veiksmīgi izmantot nevēlamu augu un organismu apkarošanai, noliktavu tīrīšanai un dezinfekcijai.

Vēl kalendārā tiek izdalīti stādāmā laika periodi, kas ilgst 2 nedēļas. Mēness lejupejošais ceļš orbītā no Dvīņiem līdz Strēlniekam ilgst 14 dienas un Ziemeļu puslodē ir stādāmā laika periods. Tas ir īpaši labvēlīgs laiks augu sēšanai un stādīšanai.

Savukārt, augšupejošais laiks no Strēlnieka līdz Dvīņiem ir stādāmais laiks Dienvidu puslodē, bet pie mums vairāk piemērots ražas vākšanai un saglabāšanai.

Tūnu sastādītajā sējas kalendārā nav doti konkrēti ieteikumi ko un kā darīt, tikai iepriekš aprakstītā astronomiskā informācija. Konkrētos ieteikumus sagatavoju vadoties no savas pieredzes un novērojumiem. Pilnveidoju savas zināšanas lasot literatūru, kā arī apspriežoties un diskutējot par šo tēmu ar līdzīgi un arī citādi domājošiem kolēģiem.

Sējas kalendāru un ieteikumus vēlams uztvert radoši un bagātināt ar savu pieredzi. Bīstami ir arī paļauties tikai uz Mēnesi un Kosmosu, zemkopībā ir jāstrādā gan ar rokām, gan galvu. Jāapgūst arī tīri praktiskas zināšanās par augsni, kultūraugiem un viņu vajadzībām, mēslošanas līdzekļiem un dzīvajām radībām, kas vienmēr ir līdzās zemkopim, ja to vidū būs daudz draugu mazāk būs nīstamo kaitēkļu un citu draudu.

Nav komentāru: